Adatelemzés

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ipsam, itaque sequi vitae ab numquam deleniti.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Ipsam, itaque sequi vitae ab numquam deleniti.

Populáció és Mandelbrot

2018. augusztus 04.

SDG11 - Sustainable cities and communities:

#mindmateinspiration #evolucio #Mandelbrot Vajon van matematikai alapja egy populáció életképességének és hosszútávú fejlődésének? Tudunk olyan generációváltási szabályt meghatározni, amely biztosan nem lesz fenntartható vagy meghatározható olyan, amely fenntarthatóságot eredményez? - Sokan ismerjük a Mandelbrot halmaz ábráját, amely azon "c" értékek halmazát illusztrálja (végtelen és látványosan belenagyítható, látszólag ismétlődő, fraktál jellegű formákban és mélységekben), amelyekre az x = x*x + c rekurzív sorozat nem tart a végtelenbe. Aminek azért van jelentősége, mert az elsőfokú tagból egy másodfokú tag kifejezésével előálló sorozatot az öröklődés egyfajta mintájaként is fel szokták használni és ekkor a sorozat korlátossága azt is jelentheti, hogy több generáción keresztül is fenntartható, életképes az evolúciós folyamat egy adott c változó (eltérés) esetén.

Például c=-1-re (amely a Mandelbrot első nagy részletének [-1,0] középpontja) az aranymetszés értéke (1,618...) adódik, mint konvergencia pont és ez például a Fibonacci sorozat tagjainak aránya is, amelyet a nyulak szaporodásának matematikai példájából is ismerhetünk. C=-1-re átírható x=1+1/x lánctörtre az x = x*x - 1 sorozat. :-)

Feigenbaum egy másik képletet használt és észrevette, hogy többféle értékkel próbálkozva is, vannak hasonlóságok a kapott mintákban és bár az értékek jelentősen oszcillálnak, de van egy arány, amely esetében stabilizálható egy következő populációt számító sorozat, ez a Feigenbaum szám 1/4,669201 -értéket mutat statisztikailag. Nagy kérdés, mit jelent ez számunkra és merre tartunk, tartsunk hosszútávon!?

Mind Mate Inspiration fényképe.

Címkék: Emberek, SDG | Kategória: Adatelemzés

Heted 7

2018. augusztus 04.

#mindmateinspiration #MMImatek A legtitokzatosabb szám a világon: 0,142857142857142857....aminek a 2-szerese 0,285714285714285714....aminek a 2-szerese 0,571428571428571428....(és így ciklikusan ismétlődve)!
Ezeknek az összege 1, hiszen 1/7 + 2/7 + 4/7 kiadja az egészet.

Azt mondják, hogy hajdanán a hét végtelent és hitet, szentet jelentett, ezért ez a hetedhét országban, ahol a 7 nemzettség 7 törzsének 7 vezére lakott, egy 7 pecsétes titok maradhatott, amit 7 lakat alatt őriztek és a 7 szentségért sem árulták volna el senkinek. Hiszen a 7 főbűn is elenyészett volna mellette, ha a 7 színű szivárvány leple alatt valaki ezt megszegi.

Kategória: Adatelemzés