Belsőértékek

Krízishelyzetek és megoldások

2018. augusztus 04.

#mindmateinspiration #Krízishelyzetek #Megoldások
Vannak problémák, amelyeket nem lehet elemi egységekre bontva kezelni, mert azonnali reakciókat igényelnek, illetve akár komplexitásuk miatt sem lehet kiragadni külön részeket, pontokat belőlük.
Ilyen esetben először is biztonságos környezetbe kell helyezni magunkat és gondolatainkat, vissza kell térni azokhoz a a tételekhez, értékekhez, amelyeket jól ismerünk és amelyekben feltétlen megbízunk, hogy biztos helyről és alapokról tekintsük át helyzetünket.
Másrészt meg kell találni azon lépéseket, amelyek fokozatosan a jó irányba visznek és amelyekkel másokat is magunk mellé állíthatunk, mert egységben többre képes az ember és a többféle megközelítés is további alternatívákat fog eredményezni.
Harmadrészt vitassuk meg a lehetőségeket és válasszuk ki azon pontokat, amelyek mind az egyéni, mind a közösségi érdekeket szolgálják, ezáltal megmarad az összetartozás, közös gondolkodás.
Negyedrészt jegyezzük meg a közösen elért eredményeket, a jó dolgokat, osszuk meg a közösséggel is a sikeresen bevált választási irányokat, eredményeket és hasznosítsuk a tapasztalatainkat még több hasonló területen.
Emellett mindig többre kell törekedni az elvártnál, mert ha a minimumot célozzuk meg, akkor nem számolunk a bekövetkező váratlan helyzetekkel és azért is, mert annak elérése tud csak valódi sikerrel és pozitív teljesítményérzéssel feltölteni.

Kategória: Belsőértékek

Siker

2018. augusztus 04.

#mindmateinspiration #MMIertekek Célok, siker, elkötelezettség!

Ha nincsenek céljaid, nem lehetsz sikeres, mert nem fogod annak érezni magad! Persze mások enélkül is becsülhetnek és felnézhetnek rád, ha alkotsz valamit útközben vagy csak összhangban vagy magaddal, de sikert csak akkor érzel, amennyiben a célod is elérted vagy azt egyre közelíted.
Ha nem vagy elkötelezett a céljaid mellett, akkor nem jó célokat tűztél ki, mert nem tudsz kiállni mellettük vagy könnyen eltéríthetnek más vélemények és tapasztalások.
Ahogy a boldogságot apró pillanatokon át lehet megélni, a sikerekkel lehet leginkább fenntartani. A boldogság az érzések megéléséből jön, a siker a gondolataid és terveid megvalósulásából fakad. Lehetsz boldog sikerek nélkül is ("carpe diem"), de magabiztos, céltudatos, másokat is inspiráló, csak gondolattal és célokkal teli emberként lehetsz.
Vajon össze tudod e kettőt kapcsolni? Tudsz olyan célokat megfogalmazni magadnak, amelyek nem teherként, hanem inspirációként hatnak rád és amelyek mellett/közben boldogság érzet is elönt?

Címkék: Értékek | Kategória: Belsőértékek

Nyitottság

2018. augusztus 04.

SDG5 - Gender equality:

SDG10 - Reduced inequalities:


#mindmateinspiration #MMIertekek Te mennyire vagy nyitott?

A nyitottság az érzékelési és befogadási, együttműködési képesség (sokkal bővebben értelmezhetően, mint csak szociális képesség).

A nyitottság révén érhetjük el például a következő értékeket:
- Mások egyediségének, egyéniségének, másságának észrevétele és elfogadása,
- Másokra vagy új dolgokra való odafigyelés biztosítása,
- Mások magunkkal való összehasonlítása, szakmai vagy szellemi mentorok észrevétele,
- Mindenféle kapcsolati viszonyok észlelése különböző kapcsolati elemek között,
- A sztenderdek, normák és bevált gyakorlatok felismerése, ismerete és elfogadása,
- Az új információk észrevétele és befogadása,
- Kapcsolódási és integrációs lehetőségek észrevétele,
- Az információs bázisunk, kapcsolat-rendszerünk folyamatos kiszélesítési lehetősége.

Ha ezen tulajdonságokkal rendelkezünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni másokhoz, észrevesszük mások egyedi és általános gondolatait és reakcióit, a megszokott és elfogadott normákat, vagy éppen a normálistól eltérő jeleket. Ezáltal egyfajta képet alkothatunk magunkról a világban és megtalálhatjuk a másokkal való együttműködési lehetőségeket.

Szeretnéd az érzékeid, befogadóképességed fejleszteni? - Csatlakozz az MMI-hez és találj mentorodra, fokozatosan válj te is mentorrá!

Címkék: Értékek, SDG | Kategória: Belsőértékek

MMI értékek - közösségi gondolkozás

2018. augusztus 04.

SDG11 - Sustainable Cities and Communities:


#mindmateinspiration #MMIertekek Még a szólásszabadságnál is vannak fontosabb értékek, pl. tisztelet, szeretet, becsület, erkölcs, etika és felelősség, társadalmi felelősségvállalás, stb.! -

Sajnos sokan elfelejtik ezt és egyre több olyan megnyilvánulást látok, amely egy aktuális felindulás vagy egyéni érdeksérelem miatt átlépi ezen határokat. Ez mérhetetlen károkat okozhat. Nagy felelősséggel jár, ha valamit leírunk, ha mások megatív véleményét megosztjuk, mert másokat is rossz irányba befolyásolhatunk vagy akarva/akaratlanul megbánthatunk vele, felesleges indulatokat szíthatunk. Mégha azt gondoljuk, hogy igazunk is van, nem biztos, hogy jó módszer azt a másik fejéhez vágni és mindig legyen bennünk kellő kétely is, mert ezzel megvédhetjük magunkat és elkerülhetjük mások sérelmeit is.

Most több olyan téma is pörög, amely a társadalmi felelősségvállalást vagy a másik iránti tiszteletet megkérdőjelezi és azt látom, hogy sok jó kapcsolat sérülhet benne sajnos.

Csakis RAJTUNK egyéneken és nem a tömegeken áll, hogy a fontos értékekben milyen irányba haladunk, ezt ne feledjük!

Címkék: Értékek, SDG | Kategória: Belsőértékek