Életvitel

Nemes Gábor: Plastic or Planet

2018. november 11.

SDG15: Life on Land

Szerző: Nemes Gábor

 
1989:   PLASTIC or PAPER today?  Sir!
2019:  PLASTIC or PLANET  tomorrow?  Ladies and Gentleman ?
 
 
1989 nyarán, mikor a szovjet csapatok (valóban csak) ideiglenesen, de még javában Magyarországon állomásoztak, nos akkor én az Egyesült Államokban jártam.
Néhány hónapos tartózkodásom során a szupermarketben naponta kérdezte tőlem a pénztáros, hogy aznap vajon éppen milyen a hangulatom vagyis műanyag vagy papír szatyorba kérem a vásárolt árut, mert ettől függően készítette elő a kollégája részére a csomagolást, aki aztán végül eszerint vitte ki az autóba a megvásárolt portékámat és pakolta be a csomagtartóba.
 
Gyakran hosszasan gondolkodtam ezen, hiszen a nap kérdése számomra tehát ez volt: PLASTIC or PAPER today, Sir?
Változtattam néha preferenciámon a kívánt csomagolóanyagra vonatkozóan, ezzel tesztelve a rendszer működőképességét, de gyakrabban szavaztam inkább a papír csomagolásra, no nem környezetkímélő okokból, csupán jóleső érzés volt a nagy-barna-zacskót cipelni, amit addig csak az amerikai  filmekből ismertem.
 
Fogalmam sincs, hogy megvan-e még a lehetőség a szupermarketben "nap kérdésének" megválaszolására, minthogy arról sincs halvány sejtelmem se, hogy ottjártam óta hányan és hányszor választották inkább a műanyag csomagolást....?! és hogy az abban a boltban vásárolt termékek műanyag csomagolását vajon hányszor használták újra és (végül) mi lett a sorsa a sok-sok műanyag csomagolóanyagnak ? 
 
Mindez talán eszembe se jut, ha nemrégiben az egyik magazin nem teszi fel számomra 2019 egyik fontos kérdését az óceánok, folyók műanyag szennyezettségére utalva:
 
PLASTIC or PLANET ? 
 
- én már letettem a voksomat... és törekszem arra, hogy a műanyagot csak a körforgásos gazdaság szabályainak megfelelően használnjam,....mondd Te mit választanál?

Címkék: SDG | Kategória: Életvitel

Vad Ágnes: A félelem nyomában

2018. szeptember 09.

SDG15: Life on Land:

 

A Félelem nyomában: http://www.mindmate.hu/uploads/oth/self/individum/VadAgnes_Felelem.pdf

Szerző: Vad Ágnes, Qualified Business Coach, Marketingszakértő
www.vadagnes.coach

 „Nincsenek határok. Sem a gondolatok, sem az érzések számára.
Csak a félelem állít fel határokat”
– Ingmar Bergman

Címkék: Emberek, Mentorok, SDG | Kategória: Életvitel