Értékrendek

Nash-egyensúly

2018. augusztus 04.

SDG1 - No Poverty:

SDG15 - Life on Land:


#mindmateinspiration Biztosan sokan láttátok az "Egy csodálatos elme" című filmet, amely többek között egy bizonyos John Nash-nek és az általa (és persze Harsányi Jánossal együtt, akivel közösen lett Nobel-díjas) kidolgozott játékelméleti egyensúlynak állított emléket. Ez az elmélet arról is szól, hogy az egyéni stratégiák mellett azt is figyelni kell, hogy mik a tágabb csoport érdekei. A legjobb hosszú távú stratégia az egyén számára is, az egyéni és a közösségi érdekek lehetőség szerinti összeegyeztetése / figyelembe vétele az adott döntéseknél. Szerintem erről szól a 2009-es világgazdasági válság hosszú távú feloldási lehetősége és szerencsére egyre több felismerést és jó irányt látni e téren, amely ezt a jelentős átalakulást elhozza, pontosabban alkalmazza már a gyakorlatban is! - Nagyon sok mai konfliktus és átalakítás erről szól és ezek elfogadásához kell a tágabb értelemben vett társadalmi érdekek megértése is. Persze mindezt úgy és olyan iramban kell megvalósítani, hogy mindenki képes legyen lépést tartani, azok is, akiknek rövid távra kell koncentrálni vagy akik az egyéni érdekekben hisznek és több időre van szükségük az elfogadáshoz! Ez persze szintén csak egy vélemény, de számomra sok mindent megmagyaráz nemzetközi és hazai viszonylatokban is, ezért gondoltam megosztom itt.

Címkék: SDG | Kategória: Értékrendek

MMI érték definíció

2018. augusztus 04.

#mindmateinspiration #MMIertekek
Mit nevezünk ma "értéknek"? - Ezt a fogalmat sokféleképpen lehet megközelíteni. Marketing szempontból a fogyasztói igények és célok teljesülését érthetjük alatta, még emberibb szemszögből nézve az életvitelbeli szükségletek, hasznosság vagy javak szemszögéből is gondolkozhatunk, de ezek a megközelítések akár mást-mást jelenthetnek különböző történelmi korokban és a fejlettségi/technológiai szinteket végiggondolva is eltérő gyakorlati elemeket jelenthet.

Most egy általánosabb érték szemléletet emelnék ki, amely koroktól független és egyszerre biztosít nyitottságot, átlátóképességet, változtatási képességet és változásokkal szembeni rugalmasságot, az új gondolatok beépíthetőségét és integrációs készségét, döntések és prioritások kezelését, megbízhatóságot és kiszámítható folytonosságot. Ezek az MMI számára fontos alapértékek, amelyeket építünk és amelyek révén (és ez a kulcs) építeni lehet. Mégpedig valamit vagy valakit "felépíteni", ettől válnak ezen fogalmak értékessé és ezektől válik valaki vagy valami még értékesebbé, legyen az ember, cég, vagy akár valamilyen technológia.

Címkék: Értékek | Kategória: Értékrendek

Világnak világa

2018. augusztus 04.

#mindmateinspiration #MMIertekek Hányféle képpen lehetne értelmezni a "világnak világa" kifejezést? - Mindenki hallhatta már, hiszen az Ómagyar Mária-siralomban van eredetileg, amelyről szinte mindannyian tanultunk, mint az egyik legrégibb írásos emlékünk, de számos más műből is ismerős lehet akár.

Akkor és ott Jézusra utalt, de tekintve, hogy a világ jelenthet mindenséget, látható környezetet, az egész Földet, az Univerzumot, egy aktuális korszakot, egy ember közvetlen környezetét, az értelmet, a fényt, egy lelki összképet és gondolatiságot, így természetesen ez az egyszerű kapcsolat számos más kombinációban is értelmezhető és talán az egyik legszebb jelentéssel bírók egyike!

Te mit gondolsz? :-)

Címkék: Értékek | Kategória: Értékrendek

Reciprocitás, avagy a kölcsönösség elve

2018. augusztus 04.

 

SDG1 - No Poverty:

SDG11 - Sustainable Cities and Communities:

 

#mindmateinspiration #MMIertekek A reciprocitás, azaz a kölcsönösség elve az egyik leghasznosabb közösségépítő erő!
Manapság egyre fontosabb, hogy adjunk magunkból vagy tudjunk tenni másokért, felhívjuk az alapvető értékekre és a közjóra a figyelmet, építő jellegű mintákat mutassunk a következő generációknak. Ez független attól, hogy közvetlenül mi vagy egy közösség másik tagja kapja vissza a befektetett építő szándékot és energiát, netán csak önmagában is jó érzéssel tölt el bennünket, ha látjuk az adni tudás másokra ható és mások által is tovább vitt jellegét.

Ábraforrás és részletek: Martin A. Nowak & Karl Sigmund (Nature 437).

Mind Mate Inspiration fényképe.

Címkék: SDG | Kategória: Értékrendek

MMI értékrend és oktatás

2018. augusztus 04.

#mindmateinspiration #MMIertekek Miben más a mai világ a korábbi modelltől?

Mik is fontosak a számunkra az életünkben? - A társaslét, a család, a munka, az önmegvalósítás, az élmények gyűjtése, az alkotás, a hit? - Jól látszik, hogy ezek közül a paraméterek közül a többség értelemzése és lehetőségei kitágultak, míg a munkához és jóléthez jutás esélye csökkent a világnépesség gyarapodásával, illetve a különböző alkotások iránti kereslet eltolódhatott a másfajta esztétikai vagy szükségleti irányokba. Amit magunk is befolyásolhatunk ezek közül az a munka és a szükségletek megtalálása talán.

Míg korábban a tanulás és a kapott diploma szinte garancia volt a jobb megélhetésre, manapság ez már koránt sincs így. Nem mindegy, hogy milyen területet választunk (lesz-e arra igény 3-5 év múlva is) vagy hogy mi magunk akkor is képesek leszünk-e megújulni, új ötleteket bedobni, amivel talpon és versenyben maradhatunk.

Éppen ezért az oktatást is át kell alakítani. A standard modell még az ipari forradalom szerinti keresletekre optimizálódott és korosztályonkénti csoportokban egy-egy futószalagon szállított, általános szakmai tudást biztosított. Ez persze bizonyos szakmákban előnyt jelentett, de azért manapság már új igények is vannak e téren: nyitottság, elkötelezettség, kreatívitás, állandó tanulási és alkalmazkodási képesség, információ keresési képesség, megkülönböztető és egyén specifikus tudás, csoportmunka-képesség és alkalmazkodás, emellett nagyfokú önállóság is szükséges.

Az MMI-ben ezen új irányok és szakmák fejlesztését tűztük ki célul a mentor-hálózatunk kiépítése révén. Ha úgy gondolod, hogy van a saját területeden olyan téma, lehetőség, amit érdemes 3-5 év múlva is felkarolni, akkor oszd meg a többiekkel a gondolatod és mint a terület mentora segíts felkészíteni másokat rá! Ezáltal te is visszajelzést kaphatsz azon terület távlati lehetőségeire, még nyitott problémáira vagy épp megoldandó feladataira, amik új kihivásokat jelentenek és kellően motiválnak minden oldalt! - Légy MMI mentor!

http://www.mindmate.hu/hu/mentorok/

Címkék: Értékek | Kategória: Értékrendek